márc. 19
hétfő
 • Kertünk, életünk

  Kertünk, életünk

  A kis mag megvásárlása, elültetése, növényünk növekedése, virágainak nyílása. Ez a folyamat, amit a kertészked... Bővebben...
 • Mondások növényekkel

  Mondások növényekkel

  Összegyűjtöttünk egy csokorra való mondást, amelyben valamilyen növény, vagy növénycsoport szerepel. A mondások értelmez... Bővebben...

 • Növények érzékelése

  Növények érzékelése

  A növények mozdulatlanok, ingerelhetetlenek, érzéketlenek. Nem igaz! Ezek téveszmék és az alábbiakban szeretnénk egy pár növényi mozgás... Bővebben...

 • Növények a festészetben

  Növények a festészetben

  A festőket mindig is érdekelte a természet, szeretnek természetes környezetben dolgozni, a természetet megörökíteni.

  Bővebben...
 • Rekordok a növényvilágban

  Rekordok a növények világában

  Leg, leg, leg! Erről szinte mindenkinek először a Guinnes Rekordok Könyve jut az eszébe.
  Ez ugyebár az emberi teljesítőképess... Bővebben...

Bejelentkezés Regisztráció

Kép kavalkád

012.JPG

Aktív böngészők

Oldalainkat 1 vendég és 1 tag böngészi

Tulipán

TulipánBárhol járunk hazánkban, mindenhol fellelhető ez a csodaszép, számtalan színben pompázó növény. Igazi magyar jellegzetesség, bár tudomásul kell vennünk, hogy nem Tőlünk ered. Közép- és Belső Ázsia vidékéről (Perzsia) származik, nevének jelentése fejfedő, turbán (a tuliban szóból), utalva a virággal való hasonlatosságra.

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó tulipán (Tulipa) több mint 100 fajt és sokezer nemesített fajtát számlál. A Kárpát-medencében 4 fajt ismerünk, amelyek vadon élnek (köztük a magyar tulipán - Tulipa Hungarica Borbás). Első írásos emlékek i.sz. 1000 tájékán jelentek meg. Európai elterjedése a török hódítások idején alakult ki. Már az 1500-as években kísérleteztek, nemesítették a tulipánokat a török császárok udvarában. Jelentős volt a Németalföldi tulipántermesztés az 1600-as évek elején, amikor komplett üzletággá nőtte ki magát. Ritka alakú és színű virágokat nemesítettek, amikért kisebb vagyonokat is el lehetett kérni. Mára már több ezer különböző fajtát nemesítettek ki.

Leírás

Tobozszerű hagymájából nő ki a 3-7 megnyúlt, hosszúkás, csatornával rendelkező levél, melyek közepén tőkocsányon nő a virága. Legtöbbször 1 virág, de ritkán 3-4 virág is nőhet. A virág hat lepellevélből áll, amelyekből három belső (vastagabb) és három külső. Hagymájának - amelyet barnás buroklevelek védenek - oldalán találhatóak a következő év fiókhagymái. Virágzási ideje tavasz, ami szerint megkülönböztetünk korai, tavasz közepén és késői virágzásúakat.

Környezet

Kedveli a gyéren füves, laza, homokos helyet. Sok napfényt igényel.

Szaporítás

A legfontosabb, hogy előző ősszel kell megdolgozni a szép tavaszi virágzásért. Talaját ősszel gondosan elő kell készíteni (szerves trágya vagy komposzt). A talajt jó mélyen ássuk fel, majd a hagymákat 8-10 cm mélyre ültessük. Lehetőleg csoportokban, szín szerint rakjuk a jöbb látvány kedvéért. Ne ijedjünk meg, mert a kisebb hagymák az első évben még nem biztos, hogy virágoznak. Ültetés után érdemes a területet letakarni lombbal, tőzeggel. Ami nem bomlik el télen a felszínről, azt távolítsuk el tél végén.

Virágzás után vágjuk le a virágszár csúcsát, hogy ne a mag termesztésére koncentráljon a növény. Miután a levelek is elhervadnak, megbarnulnak ("behúzódnak"), és ki akarjuk szedni a hagymákat (két-három évente célszerű), ásóval emeljük ki a őket (július tájékán). A kiszedett hagymákat válogassuk szét méret szerint, a nagyobbak virágot fognak hozni, a kisebbek pedig még egy évig erősödnek (iskoláztatjuk). Újraültetésig árnyékos, szeles helyen száránál fogva, csomókba kötve szárítsuk ki. Kiszáradás után láádában vagy papírzacskóban tároljuk kiültetésig.

 

Képgaléria / Kertnövények / Tulipán